marți, 22 noiembrie 2011

VIDEO Un film socant afecteaza din nou imaginea McDonald’s. “The rottent truth about Egg McMuffins”

McDonald’s s-a vazut nevoit sa renunte la unul dintre furnizorii sai de oua, dupa ce un videoclip socant realizat de o asociatie de protectie a drepturilor animalelor a prezentat actele de tortura la care sunt supuse gainile, scrie Le Figaro.
Angajat de 10 ani intr-o ampla campanie de imbunatatire a imaginii si de promovare a calitatii produselor sale, gigantul fast-food-ului se confrunta cu un nou atac. De aceasta data, este vorba de tratamentul la care sunt supuse gainile si puii de catre un subcontractor care furnizeaza ouale utilizate in produsele McDonald’s. Titlul videoclipului este fara echivoc: “McDonald’s, adevarul putred al oualor McMuffins”.



Realizat cu camera ascunsa si difuzat pentru prima oara vineri de televiziunea americana ABC, videoclipul a fost filmat de asociatia “Mercy for animals” intr-o crescatorie de pasari din Minnesota a “Sparboe Egg Farms”. Imaginile arata actele de cruzime la care sunt supuse pasarile de mai multi angajati: gaini sufocate in saci de plastic, un salariat care invarte in aer o pasare legata cu o sfoara de un picior sau oameni care taie ciocurile animalelor. Filmarile au fgost efectuate in perioada mai – august in cinci crescatorii ale grupului din Iowa, Minnesota si Colorado.

Sparboe nu este un furnizor direct al McDonald’s, care se aprovizioneaza da la un alt subcontractor, Cargill. Dar documentarul acuza direct lantul de restaurante. Dupa difuzarea filmului, McDonald’s a cerut Cargill sa inceteze sa se mai aprovizioneze de la Sparboe. Cu atat mai mult cu cat Sparboe a fost acuzat in urma cu doua zile de Food and Drug Administration (FDA), autoritatea sanitara americana, de nerespectarea regulilor federale de igiena in ceea ce priveste preventia infectiilor cu salmonella.
Este dificil de estimat care va fi impactul acestui film asupra activitatii McDonald’s, care renunta cel putin temporar la serviciile Sparboe, al cincilea mare producator de oua din Statele Unite.
McDonalds a reactionat imediat, intr-un comunicat, calificand aceste comportamente drept “socante” si “inacceptabile”..

“McDonald’s isi asigura clientii ca solicita de la furnizori un tratament decent fata de animale”. Purtatorul de cuvant al Sparboe, Lyle Orwig, a anuntat concedierea imediata a patru angajati.

Hiper-industrializarea galopanta

Aceste masuri nu au multumit insa “Mercy for animals”, care acuza McDonald’s si furnizorii sau ca intretin “o cultura a cruzimii si neglijentei”. Grupul de lobby cere McDonald’s sa solicite furnizorilor sai sa creasca animalele in libertate. Un demers aproape de neimaginat intr-o societate americana care considera standardele industriale de productie a oualor si puilor drept absolut normale.
In Europa, unde reglementarea cresterii pasarilor este mult mai stricta, aceasta hiper-industrializare nu inceteaza sa castige teren. In Franta, patru din cinci pui consumati sunt pui crescuti in sistem industrializat. Sursa: hotnews.ro

Mai vedeti si:
Cel mai important discurs pe care il vei auzi vreodata - Gary Yourofsky
De-ale alimentatiei !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!