marți, 1 noiembrie 2011

Nemtii, ridiculizati: Cum a fost posibila eroarea de contabilitate de 55 MLD. euro?

Guvernul german a incercat sa scape de responsabilitatea erorii de contabilitate de 55 de miliarde de euro, care l-a acoperit de ridicol in urma acuzatiilor de incapacitate si ipocrizie, dupa ce a criticat constant Grecia pentru practicile de raportare incorecta, transmite Reuters.

Eroarea a fost descoperita la o "banca rea" infiintata in 2009, dupa nationalizarea bancii de credite ipotecare Hypo REAL Estate (HRE), potrivit Mediafax.

Ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble a cerut directorilor HRE sa explice cum au facut o greseala de contabilitate care a dus la supradimensionarea datoriilor totale ale Germaniei cu 55 de miliarde de euro.


La nationalizarea HRE a fost creata "o banca rea" care a preluat activele neperformante ale acesteia, de 173 de miliarde de euro, garantate de statul german.

In urma corectarii erorii, Germania anticipeaza pentru acest an ca ponderea datoriilor in PIB va fi de 81,1%, cu 2,6 puncte procentuale mai mica fata de estimarea precedenta.


Schaeuble, aflat in situatia umilitoare de a revizui in scadere datoriile Germaniei la nivelul real, va cere raspunsuri miercuri si la o intalnire cu reprezentantii companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), care a vizat raportul.

Purtatorul de cuvant al lui Schaeuble, Martin Kothaus, a incercat sa respinga orice vina, afirmand ca ministerul a primit un raport certificat al auditorilor, ca balanta contabila a fost verificata si aprobata.

El a spus ca este prea devreme pentru a sti cine a gresit.


"Este suparator, pentru a ma exprima diplomatic, cand sunt necesare corectii de o asemenea dimensiune. Am avut un audit certificat pentru conturile anuale pe 2010, care afirma ca totul este in ordine", a aratat Kotthaus.


El a precizat ca banca este responsabila pentru raportul anual.


Presa germana l-a ridiculizat pe Schaeuble, afirmand ca eroarea de 55 de miliarde de euro pune Berlinul in aceeasi categorie cu guvernul grec, pentru incapacitatea de a raporta date corecte.

Raportarile incorecte ale Greciei referitoare la deficitul bugetar au contribuit la criza datoriilor suverane din zona euro.


"Incredibil dar adevarat. Banca nationalizata HRE a gresit cu 55 de miliarde de euro. Este scandalos ca directorii bancii, auditorii si autoritatile guvernamentale de supraveghere au facut o eroare de o asemenea dimensiune. O astfel de greseala aminteste de Grecia", a relatat publicatia Rheinische Post.

Cotidianul Franfurter Rundschau a afirmat ca greseala face ca liderii politici germani sa arate ca niste amatori.


Purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante s-a grabit sa precizeze ca eliminarea erorii nu inseamna ca guvernul are la dispozitie o suma suplimentara de 55 de miliarde de euro pentru noi cheltuieli.
Sursa: Wall Street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!