sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Ce rost mai au bancile straine?

“Poate pana la urma se recunoaste ca totusi modul in care Polonia si chiar Ungaria traverseaza aceasta perioada de tulburari prelungite tine si de pozitia statului in sistemul bancar. Adica nu conteaza ca in Polonia statul controleaza cel mai mare grup bancar, nu conteaza ca in Ungaria statul este prezent in cea mai mare banca?”

Aceste cuvinte nu apartin vreunui analist cartitor, animat de porniri nationaliste demodate, ci d-lui Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata in Romania. Si au fost rostite intr-un context precis: Romania este dezavantajata in fata crizei prin faptul ca statul nu mai are un cuvant relevant de spus pe piata bancara.
Mai concret, in timp ce bancile straine lasa firmele romanesti fara oxigen exact cand acestora le este mai greu, si este cazul indeosebi al firmelor mici si mijlocii, statul nu mai dispune de o banca puternica prin care sa compenseze asemenea stari de lucruri pentru businessul din tara.

Nu stim cati din membrii conducerii BNR impartasesc aceste opinii. Probabil cei mai multi au opinii contrare! Dar de unde stim asa ceva? Evident, nu participam la reuniuni ale conducerii BNR, dar vedem cu ce s-au soldat aceste reuniuni.

Multi dintre actualii membrii ai conducerii se aflau in mandat si pe vremea cand s-a matrasit catre capitalul strain intregul sistem bancar din Romania. Si nu ne amintim sa se fi opus cineva acestui proces. Ba, a fost blagoslovit din partea acestora cu aplauze si multe, multe baliverne.
Iata baliverna nr. 1: misiunea mantuitoare a capitalului bancar strain, in conditiile lipsei de bani de pe piata interna! Caci, ni s-a tot spus, Romania n-are bani pentru a-si finanta dezvoltarea si este bine ca sunt cat mai multe banci straine care vin cu bani pentru asemenea finantari.
Au trecut insa anii si ipotetica promisa dezvoltare nu a venit catusi de putin de la bancile straine. 

“Baietii destepti” de la Banca Nationala se fac ca nu vad cum sta treaba! Rar vreum surub din aceasta tara se invarte gratie vreunei finantari din partea unei banci straine sau ca s-ar ara cumva vreun hectar cu o astfel de finantare este chiar exclus!
Cu finantari de la bancile straine isi fac niscai bastani case si isi iau fraierii obiecte de consum. Fraierii, pentru ca trebuie sa fii chiar fraier - spre a nu spune idiot - sa iei 1 leu de la o banca, indiferent pentru ce, cand esti obligat sa-i dai 3 inapoi! Si, astfel, Romania nu s-a putut dezvolta. Ba, a dat inapoi structural si chiar in cifre absolute.
Atunci minunatele banci straine au oprit aducerea de bani de la mamele lor. Si, imediat, statul roman a fost pus sa inlocuiasca pe piata aceasta finantare disparuta cu bani imprumutati pe cheltuiala sa de la FMI. BNR iar s-a facut ca nu observa!
Dar de fapt cu mult mai rau, s-a constituit in placa turnanta a intretinerii in prosperitate a bancilor straine mantuitoare pe seama populatiei si a economiei, adica pe seama celor care de la acestea asteptau, ca prostii, mantuirea.

BNR a luat bani de la FMI, i-a dat bancilor straine pentru ca acestea sa imprumute statul. Mecanism prin care bancile straine prospera fara sa mai fie nevoie sa se implice in creditarea cu risc a economiei! Aceasta, dincolo de faptul ca BNR protejeaza bancile (repetam, bancile straine) de suportarea de catre acestea macar a unei parti din vina de a fi contribuit la crearea situatiei nesustenabile din economie in urma creditului de consum fara noima pe care l-au promovat, aruncand toata povara ajustarilor asupra celor care profitasera cel mai putin sau poate chiar nevinovati: contribuabili, salariati, pensionari.
BNR o tine pe a ei! Nu vede nimic!
Dumnezeu insa nu bate cu batul! Lovitura au dat-o chiar bancile straine, prin suspendarea practic a aducerii de bani din afara pentru creditare in Romania si inghetarea finantarii pentru mediul de afaceri romanesc si populatie!
Ca urmare, deja depozitele constituite de la populatie au depasit creditele acordate acesteia. Cu alte cuvinte, bancile straine din Romania opereaza in mod net exclusiv cu bani stransi de pe piata interna, rapind integral sustinatorilor lor de la Banca Nationala argumentul ca s-ar afla aici pentru a finanta dezvoltarea tarii in conditiile lipsei de fonduri interne.

Singura operatiune de anvergura care se desfasoara acum in Romania este urmatoarea: bancile straine din Romania colecteaza bani de la populatie si de la firme romanesti cu dobanzi derizorii, imprumutandu-i statului roman cu dobanzi comparativ aiuritor de mari, pentru ca acesta sa-si plateasca creditul de la FMI!
Placa turnanta a acestei operatiuni este Banca Nationala. Bietul deponent roman, fara optiune, tine si statul roman, si Banca Nationala, dar nu intelegem de ce sa tina si bancile straine care nu-si mai gasesc chiar nici un rost!

Ceea ce, de asemenea, nu este de inteles in aceste conditii ar fi de ce exista atata preocupare ca acordul de la Bruxelles privind salvarea euro ar putea, prin recapitalizarea bancilor europene, sa afecteze creditarea in Romania!
Singura preocupare ar fi sa nu fim pusi din nou de minunatul tandem FMI-Uniunea Europeana sa finantam noi bancile strane din Romania sa se recapitalizeze, indiferent de forma in care am fi obligati sa facem acest lucru. Din nou pe seama noastra si spre fericirea lor!
Sursa: business24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!