sâmbătă, 18 decembrie 2010

Banii ca si datorie 2 – Money as Debt 2 – Banii din banci nu sunt ai nostrii.


Sistemul bancar ne afecteaza pe toti si totusi nu stim mai nimic despre el.
In acest documentar nou “Promisess Unleashed” vom invata exact ce trebuie sa stim despre sistemul bancar si putem deveni astfel mult mai constienti de ceea ce facem. Vom invata termeni bancari si ce inseamna ei de fapt.

De exemplu stiati ca daca faceti un depozit la banca acesti bani nu mai sunt ai vostrii ci ai bancii ? Este o diferenta mare intre o cutie de valori unde platesti  doar spatiul in care depozitezi ce vrei tu (iar ce este inauntru iti apartine) si un depozit de bani la banca prin care tu imprumuti de fapt banca sa faca ce vrea ea cu banii tai. Desi termenul este folosit in asa fel incat sa ne induca in eroare trebuie sa stii ca depozitele de fapt sunt imprumuturi. Tu poti primi in schimb file de cecuri sub forma de carti de debit. De aceea banca plateste dobanzi, pentru ca i-am imprumutat bani. Iar distinctia este cruciala. Pentru ca inafara de 1-5 % bani reali aflati in circulatie, restul sunt doar datorii create de noi in momentul in care ne-am dus sa bagam bani in banca. Asta face ca sistemul bancar sa fie unul falimentar inca de la infintarea lui.  Asta incepe sa devina tot mai evident astazi cand tot mai multi si-au pierdut casele si locurile de munca datorita acestor practici nesustenabile ale celor ce imprumuta bani. E timpul ca noi toti sa intelegem ce inseamna banii si sa schimbam in mod fundamental modul in care sistemul functioneaza. 
Vom incepe prin a intelege exact ce inseamna cu adevarat cuvintele folosite in sistemul bancar.
Acum ca intelegm ce este cu adevarat un depozit, adica un imprumut catre banca, sa vedem ce inseamna un imprumut de la banca. Cand noi semnam pentru un imprumut garantam bancii ca vom plati inapoi acea datorie + dobanzile aferente. In schimb banca va credita contul nostru cu aceeasi suma pe care noi o imprumutam. Insa in realitate ce ne pune banca in cont este promisiunea ca ne va plati acei bani. Ce se intampla nu e decat un schimb de promisiuni, pentru ca nici o parte nu da bani efectivi ci schimba garantii intre datorii. Adica ambele parti au facut promisiuni ca vor plati si au facut astfel un credit bancar, adica ceva ce poate fi cheltuit legal ca fiind bani. Acest credit poate fi creat prin promisiuni precum ca de fiecare data cand bagam bani in cont acestia vor creste balanta cu aceeasi suma. E o greseala, pentru ca acel cont e doar o promisiune de plata si nu banii propriu zisi. De altfel o promisiune intotdeauna inseamna lipsa a ceea ce promiti, altfel de ce s-ar mai chema promisiune ?
Asa ca balanta ta de la banca nu este altceva decat o succesiune de tastari din calculator sustinute de promisiuni si nu de bani reali.
Nu exista diferente reale intre banii de la banca si banii contrafacuti la o imprimanta acasa de exemplu, pentru ca in ambele variante se fac bani din aer.
Acesti bani au fost creati ca sa poata cumpara toate bunatatile din lumea reala. Daca cei ce fac bani contrafacuti nu sunt prinsi atunci ce se intampla este ca acei bani se adauga la banii deja existenti si deci se fura tot din buzunarul nostru inflamand numarul banilor din circulatie. Contrafacerea este o crima si e usor de inteles de ce toata lumea stie asta, pentru ca este improtiva intelegerii de baza a tuturor, adica sa nu furi. Insa daca te imprumuti de la banca asta creeaza deasemenea o noua putere de achizitie, si totusi nu este considerat furt. Iar asta este insasi baza sistemului nostru monetar. Genial, nu-i asa ? Cum de una din cele 2 forme de a face bani din nimic a devenit ilegala, iar cealalata este baza legala a sistemului nostru si sursa tuturor banilor nostrii ? Iar acest sistem poate fi mentinut in forma actuala doar daca se continua consumul si datoriile pot creste astfel in mod constant. Astfel daca lumea nu va mai consuma si nu-si va face credite noi care sa poata sustine creditele vechi intreg sistemul se va duce de rapa, la propiu. Asa ca acest sistem nu e altceva decat o alta schema Ponzi care merge atata vreme cat sunt destule persoane care sa contribuie la continuarea smecheriei prin indatorare continua.
Daca v-am trezit curiozitatea pana aici atunci va las sa vizionati intregul documentar. Veti intelege astfel de ce dobanzile sunt o si mai mare anomalie a “naturii” si cum ele nu exista, cat si multe altele pentru o imagine completa financiara si bancara.

Money As Debt II - Promises Unleashed from Vega Angkor on Vimeo.

Mai vedeti si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!